układ
Jacek: Bardzo proszę o pomoc
Jak to coś rozwiązać? Zupełnie tego nie ogarniam.
| ⎧ | |y|+3x=3y+3, | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | |4y+9x|=6y | |
11 paź 21:10
Mila:
|y|+3x=3y+3,
|4y+9x|=6y
z drugiego równania wynika , że y≥0 ponieważ |4y+9x|≥0 z def. |..|
|y|=y
y+3x=3y+3
4y+9x=6y
=========
3x−2y=3
9x−2y=0
====== odejmuję stronami
3x−9x=3
−6x=3
brak rozwiązań
11 paź 21:30
Jacek: Bardzo dziękuję
11 paź 21:32
Jacek: A czy nie trzeba też rozważyć −4y−9x=6y?
11 paź 21:39
Mila:
Trzeba

Sam rozwiąż dalej, i napisz tu wynik.
11 paź 21:52
Jacek: y=−9/16, czyli też brak rozwiązań
11 paź 21:55
Mila:
11 paź 22:12