Podzielność
bongocat: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba n3 + 5n jest podzielna przez 6
Macie jakieś pomysły?
11 paź 20:32
Adamm:
n3+5n = n(n−1)(n+1)+6n
11 paź 20:33
bongocat: Mógłbyś to jakoś bardziej rozpisać?
11 paź 20:38
Adamm:
6n co możesz powiedzieć o tej liczbie
n(n−1)(n+1) a co o tej
11 paź 20:45
bongocat: To znaczy rozumiem że n(n−1)(n+1) i 6n są podzielne przez 6 ale nie rozumiem tak do końca skąd
to się wzięło z tego równania
11 paź 20:51
bongocat: Dobra, już wykombinowałem, wielkie dzięki
11 paź 20:54
Krzysiek60 : n3−n= (n−1)n(n+1)
n3+5n= n3−n+6n
11 paź 20:56