Parametry funkcji i argumenty
wojtylll: Dana jest funkcja o wzorze f(x) = (3−2a)x + 4
x nalezy do zbioru R
a) dla a = 0.25 wyznacz zbiór argumentów dla których funkcja przyjmuje wartości nalezące do
zbioru A = < −1, 5)
| | 3π | |
b) Wyznacz a tak, aby kąt nachylenia wykresu funkcji do osi OX wynosił a = |
| |
| | 4 | |
Liczę na wytłumaczenie i nakierowanie jak zacząć a nie rozwiązanie, z góry dziękuje!
11 paź 20:29
wojtylll: Zbiór A = < −1, 5>, pomyliłem się przy przepisywaniu
11 paź 20:30
Janek191:

a) a = 0,25, więc f(x) = 2,5 x + 4
f(x) = 2,5 x + 4 = − 1 ⇒ 2,5 x = − 5 ⇒ x = − 2
| | 1 | |
f(x) = 2,5 x + 4 = 5 ⇒ 2,5 x = 1 ⇒ x = |
| = 0,4 |
| | 2,5 | |
Odp. x ∊ < − 2, 0,4 >
====================
11 paź 20:35
Janek191:
b) tg 0,75 π = tg 135o = ? = 3 − 2 a
11 paź 20:38