proszę o pomoc!
kamila!!!!!!!!!!!!!: 3sinx=2cos2x
11 paź 20:19
Janek191:
2 *( 1 − sin
2 x) −3 sin x = 0
2 sin
2 x + 3 sin x − 2 = 0
t = sin x −1 ≤ t ≤ 1
2 t
2 + 3 t − 2 = 0
Δ = 9 − 4*2*(−2) = 25
√Δ = 5
| | − 3 − 5 | |
t = |
| = − 2 − odpada |
| | 4 | |
lub
sin x = 0,5
Dokończ
11 paź 20:29
kamila!!!!!!!!!!!!!: wyszlo mi −1 i 1
11 paź 20:40
Janek191:
11 paź 20:43
Janek191:
sin x = 0,5
więc
| | π | | 5 | |
x = |
| + k*π lub x = |
| π + k*π , k − dowolna liczba całkowita |
| | 6 | | 6 | |
11 paź 20:46
Janek191:
Poprawka

Powinno być:
| | π | | 5 | |
x = |
| + 2π*k lub x = |
| π + 2π*k |
| | 6 | | 6 | |
11 paź 20:48