dowód z geometrii
bartek10: Mamy wykazać, że jeżeli trójkąt jest ostrokątny, to zachodzi podana nierówność:
√a2+b2–c2 + √b2+c2–a2 + √c2+a2–b2 ≤ a+b+c.
11 paź 20:02
Franklin p_p: Bump
11 paź 21:32
jc: Funkcja f(x)=
√x jest funkcją wypukłą, tzn.
Dodajmy teraz trzy nierówności
| | x+y | | y+z | | z+x | |
f( |
| )+f( |
| )+f( |
| ) ≥ f(x)+f(y)+f(z) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Po podstawieniu x=a
2+b
2−c
2, y=b
2+c
2−a
2, z=c
2+a
2−b
2
otrzymasz żądaną nierówność.
11 paź 21:37
jc: Trójkąt ostrokątny gwarantuje, że pod pierwiastkami nie znajdą się liczby ujemne.
11 paź 21:39
bartek10: Ta nierówność którą napisałeś na samym początku jest prawdziwa dla wszystkich liczb, większych
od 1, dla 0,5 nie będzie się zgadzać.
11 paź 22:24
jc:
| | x+y | | √x+√y | |
√ |
| ≥ |
| dla dowolnych x, y ≥0. |
| | 2 | | 2 | |
Dla x=y mamy równość, w szczególności dla x=y=1/2.
Spróbuj sam udowodnić powyższą nierówność (o ile nie przekonuje Cię wypukły wykres).
11 paź 23:11
jc: Sam dopiszę dowód.
(√x + √y)2 ≤ (√x + √y)2 + (√x − √y)2 = 2(x+y)
√x + √y ≤ √2 √x+y
(√x + √y)/2 ≤ √(x+y)/2
11 paź 23:17