okresy kapitalizacji
jak321: Po ilu okresach kapitalizacji, kapitał 500 zł osiągnie poziom 950 zł, jesli roczna stopa
procentowa wynosi 4%, a kapitalizacja jest kwartalna.
11 paź 19:31
xyz: nie za bardzo rozumiem co masz na mysli poprzez okres kapitalizacji
ale gdy zadanie zapiszemy w ten sposob to mozemy uzyskac po ilu latach osiagniemy 950zl
wykorzystamy wzor
gdzie K
n to jest kwota, ktora uzyskamy po n−latach, przy wplaceniu K
0
pieniedzy na poczatku, gdzie r − oprocentowanie,
m − liczba kapitalizacji w ciagu roku
| | 0,04 | |
950 = 500*(1+ |
| )4*n /:10 |
| | 4 | |
95 = 50(1,01)
4n /:5
19 = 10*[(1,01)
4]
n
n ≈ 16
po 16 latach tyle zarobimy, czyli co... 16*4 = 64 okresy kapitalizacji?
11 paź 19:57
jak321: możesz wyjaśnić ostatni krok? jak wyszło 16
11 paź 20:21