Podaj wzór ogólny ciągu geometrycznego
123:
a
3=3 a
5=27
a
1*q
2=3 a
1*q
4=27
q=3 lub q=−3
Nie jestem pewien, czy dobrze rozpocząłem oraz co dalej robić
11 paź 18:22
123: Wynik powinien wyjść an=3n−2 lub an=(−1)n−1*3n−2
11 paź 18:27
Krzysiek60 : an= a1*qn−1
Potrzeba q i a1
q masz policzone wylicz teraz a1
11 paź 18:56
Krzysiek60 : Z wyliczeniem q tez sie bawisz
| | an+1 | | an+2 | | an+3 | |
q= |
| stad |
| = q2 stad |
| = q3 |
| | an | | an | | an | |
| | a5 | |
tutaj masz a3 i a5 wiec |
| = q2 ⇒q2= 9 stad q=3 lub q=−3 |
| | a3 | |
11 paź 19:01
Mila:
Dobrze.
1) q=3
3=a
1*3
2
a
n=3
n−2
2)
q=−3
3=a
1*(−3)
2
a
n=(−1)
n−1*3
n−2
11 paź 19:05
123:
Dziękuję bardzo za pomoc!
11 paź 19:21