trygonometria
Grzegorz: mógłby ktoś pomóc rozwiązać to równanie: 2sin2x − cos2x = 0
11 paź 17:58
ICSP: cos2x = 1 − 2sin2x.
11 paź 17:59
Grzegorz: To wiem, lecz potem coś źle idzie mi w obliczeniach
11 paź 18:00
ICSP: to pokaż te obliczenia.
11 paź 18:01
Adamm:
cos(2x) = 1/2
2x = π/3 + 2kπ lub 2x = −π/3 + 2kπ
11 paź 18:02
Grzegorz: A jeszcze jedno, w tablicy wzorów mam cos2x= 2cos2x − 1
To chyba nie jest to samo co 2sin2x −1
11 paź 18:03
Grzegorz: Dzięki Adamm wszystko już zrozumiałem

!
11 paź 18:07