prosta trygonometria
ja: Mógłby ktoś pomóc?
sin(5x)=sin(7x)
Wiem, że to zupełne podstawy, ale nie umiem, więc prosiłbym krok po kroku.
11 paź 17:56
ICSP: 5x = 7x + 2kπ v 5x = π − 7x + 2kπ , k ∊ C
11 paź 17:58
ja: Lewą stronę rozumiem, wynika z pełnego okresu. A prawa strona "lub"? Rozumiem, że też z
okresowości, ale jak to działa?
11 paź 18:07
Adamm:
Chodzi o to że na odcinku [0, 2π) funkcja sinx nie jest różnowartościowa
11 paź 18:09
iteRacj@:
sin α = sin β
↙ ↘
α = β +2kπ lub α = (π−β) +2kπ k − całkowite
11 paź 20:27