Ciągi, granice
Bose: 1. Zbadaj czy ciąg jest ograniczony.
a)
n√n
2. Bezpośrednio z definicji wykaż zbieżność ciągu lub jej brak . ( nie rozumiem za bardzo jak
to wyprowadzić z definicji)
a)
12n
b) (n−1)/n
3. Wyznaczyć granicę ciągu jesli istnieje :
| | 4n−1 | |
a) |
| do potęgi (n+3). |
| | 4n+2 | |
Dzięki za wszelaką pomoc!
11 paź 15:22
PW: Uwaga do 2
Należy zgadnąć jaka ta granica może być (postawić hipotezę, że jest nią liczba g) i wykazać to
z definicji badając czy
|an − g| < ε
dla dowolnej ε>0 i "prawie wszystkich" n.
11 paź 15:27
Bose: A co w przypadku, gdy nie znam granicy?
11 paź 15:52
PW: No to z definicji nie wykażesz − w definicji jest nierówność przytoczona o 15:27.
Akurat w 2 a) nie ma wątpliwości jaka jest g, zaś w 2 b) nie ma wątpliwości, że ciąg jest
rozbieżny do +∞, trzeba to tylko ładnie pokazać.
11 paź 15:59
Bose: Pomógłbyś mi z reszta?
11 paź 16:33
jc: (a)
2n = (1+1)n ≥ 1+n > n
2 > n√n
n ≥ 1
n√n ≥ 1
11 paź 19:10
iteRacj@: 3a długo ale szczegółowo
| | 4n−1 | | 4n+2−3 | | 4n+2 | | −3 | |
( |
| )n+3=( |
| )n+3=( |
| + |
| )n+3= |
| | 4n+2 | | 4n+2 | | 4n+2 | | 4n+2 | |
| | −3 | | −3 | |
=(1+ |
| )[(n+3)(4n+2)]/(4n+2)=(1+ |
| )(4n+2)*[(n+3)/(4n+2)] |
| | 4n+2 | | 4n+2 | |
−−−−−−−−−−−−−
zauważamy że dla n →
∞
−−−−−−−−−−−−
| | −3 | |
więc (1+ |
| )(4n+2)*[(n+3)/(4n+2)] → e−3*1/4 |
| | 4n+2 | |
11 paź 20:06
jc: Trochę krócej.
| | 4n−1 | | 4n−1 | | | |
( |
| )n+3=( |
| )3 |
| |
| | 4n+2 | | 4n+2 | | | |
11 paź 20:26
iteRacj@:
krócej
11 paź 20:28