Badanie relacji i klasy abstrakcji
Witold: Niech relacja 𝑄 ∈ (𝑅 ∖ {0})2 będzie dana jako: ∀𝑥,𝑦 ∈ 𝑅:𝑥𝑄𝑦 ⇔ xx = yy
Jakie są własności tej relacji? Czy jest to relacja równoważności? Jeśli tak, jakie są jej
klasy abstrakcji?
Najpierw sprawdzam czy relacja jest zwrotna, symetryczna i przechodnia.
1.(xQx) ⇔ xx = xx
2.(xQy) ⇒(yQx) ⇔ xx = yy ⇒ yy = xx
3.(xQy) ∧ (yQz) ⇒ (xQz) ⇔ xx = yy ∧yy = zz ⇒ xx = zz
jest to dobrze zrobione ?
I Jak określić klasy abstrakcji ?
Będę wdzięczny za każdą pomoc
11 paź 12:32
ite:
relacja jest relacją równoważności i ma tylko jedną klasę abstrakcji, do której należą
wszystkie liczby rzeczywiste oprócz zera R\{0}
11 paź 13:42
Adamm:
No przecież to równość jest.
11 paź 13:46
Adamm:
Sorry.
Nie równość, a cały zbiór (R\{0})2
11 paź 13:47
Adamm:
Chwila. Widzę że jest tutaj więcej nieścisłości.
| | x | | y | |
pierwsza to że∀x, y∊R xQy ⇔ |
| = |
| |
| | x | | y | |
| | x | | y | |
powinno być oczywiście ∀x, y∊R\{0} xQy ⇔ |
| = |
| |
| | x | | y | |
druga nieścisłość to że Q∊(R\{0})
2
powinno być Q⊂(R\{0})
2
11 paź 13:50
ite:
odpowiedź 13:42 jest poprawna?
11 paź 13:50
Adamm:
poprawna
11 paź 13:54
Witold: Rozumiem że powinno być Q⊂(R\{0})2 jednak z zadaniu mam ∊ zapytam o to na zajęciach.
1. nieścisłość jest oczywista
Mam pytanie czy dobrze przedstawiłem to że jest to relacja równoważności ?
11 paź 13:56
ite: Adamm dziękuje za sprawdzenie
Witold tak jak sprawdziłeś: relacja jest zwrotna, symetryczna i przechodnia, więc jest to
relacja równoważności
11 paź 14:05