Geometria analityczna
XYZ: Wyznacz współrzędne punktu P1 będącego obrazem punktu P w symetrii
względem prostej, k jeśli:
P(8,−2)
k: x−y−2=0
11 paź 11:09
Bleee:
1) tworzysz prosta p prostopadła do k i przechodzącą przez punkt P
2) Wyznaczasz odległość punktu P od prostej k
3) odkladasz wyznaczona odległość na prostej wyznaczonej w punkcie (1)
11 paź 11:54
jc:
Prosta przechodząca przez P=(8,−2) (pamiętaj o =) prostopadła do prostej x−y=2:
(x,y)=(8,−2) + t(1,−1)
Czas przecięcia: (8+t) − (−2−t) = 2, 2t=−8, t=−4.
Dwa razy dalej: (8,−2)−8(1,−1)=(0,6) (to jest odpowiedź).
11 paź 12:24
jc: Zrób rysunek, wynik zobaczysz bez liczenia
11 paź 12:25
PW: Można też tak:
Nie pamiętamy wzoru na symetrię względem prostej
k: y = x − 2,
ale na symetrię względem prostej
l: y = x
pamiętamy.*)
Wobec tego przesuwamy k o wektor [−2, 0] uzyskując prostą l. Punkt P przekształca się na punkt
Q=(6, −2).
Jego obraz w symetrii o osi l to Q'=(−2, 6). Po przesunięciu "z powrotem" o wektor [2, 0]
dostajemy szukany punkt P'=(0, 6).
W rozwiązaniu wykorzystujemy fakt, że wykonanie przesunięcia prostej k i punktu P, a następnie
symetrii względem l i przesunięcia odwrotnego, daje ten sam efekt co wykonanie symetrii
względem k.
=================
*) Obraz punktu (a, b) w takiej symetrii to (b, a)
11 paź 15:15