Badanie własności relacji
Witold: Określ własności relacji 𝑄 ⊂ 𝑅
2 zdefiniowanej: 𝑅 = {(𝑥,𝑦) | 𝑥
2 + 𝑦
2 = 𝑟
2) dla
zadanego 𝑟 ∈ 𝑅.
Mam pytanie jak to wgl ruszyć

Gdy chcę sprawdzić zwrotność
(xRx)⇔(x
2+x
2=r
2)⇒2x
2=r
2
i co dalej co to dla mnie oznacza.
I jak mam zinterpretować r ( dla zadanego r ) ? wybieram dowolne 𝑟 ∈ 𝑅 ?
Będę wdzięczny za każdą pomoc
11 paź 00:50
PW: Określenie "dla zadanego r" oznacza, że r jest pewną ustaloną liczbą rzeczywistą (nieważne
jaką, ale podczas rozwiązywania zadania niezmienną). Oczywiście przyjmiemy r≠0, gdyż dla r=0
jedyną parą spełniającą relację byłaby (0, 0).
Geometrycznie spełnianie relacji przez parę (x, y) oznacza, że punkt P=(x,y) należy do okręgu o
promieniu r.
Oczywiście relacja jest zwrotna:
− jeżeli (x, x)∊Q, to (x, x)∊Q
i symetryczna:
− jeżeli (x, y)∊Q, to (y, x)∊Q, co wynika z przemienności dodawania w zbiorze liczb
rzeczywistych.
(x2+y2=r2 ) ⇒ (y2+x2=r2)
11 paź 08:56
Witold: Nie za bardzo rozumiem zwrotności tutaj. Mam rozumieć że po prostu rozpatrujemy wszystkie
punkty
na okręgu o zadanym promieniu. Więc jeśli r=4 to punkt np (4,0) spełnia relację to też punkt
(0,4) też spełnia tą relację ?
Mam pytanie dotyczące Przechodniości
(xRy)∧(yRx)⇒(xRz) ⇔ (x2+y2=r2)∧(y2+z2=r2)⇒(x2+z2=r2)⇔(y2=r2−x2)∧(x2=z2)⇒
(x2+x2=r2) nie jest przechodnia ?
i spójności
(xRy)∨(yRx)⇔(x2+y2=r2)∨(y2+x2=r2) i co dalej ?
11 paź 11:05
ite:
@PW czy zwrotność relacji Q⊂R2 nie musi oznaczać, że ∀(x∊R) x2+x2=r2 czyli każda para
(x,x) ma należeć do relacji Q ?
czy wystarczy taka implikacja jak podałeś?
bo wtedy (impilkacja) to chyba każda relacja byłaby zwrotna?
11 paź 11:55
ite:
niezręcznie sformułowałam pytanie, spróbuję na przykładzie
jeśli tak jak przyjął Witold r=4,
to pary np. (0,4), (0,−4), (4,0), (−4,0), (2,−2), (−2,−2), (√15, −1) należą do relacji Q,
więc i pary (4,4) czy (√15,√15) musiałyby należeć do Q żeby relacja była zwrotna?
więc zwrotna nie jest
czy wystarczy taka implikacja jak podałeś? i wtedy relacja Q jest zwrotna
11 paź 12:10
Witold: @ite właśnie też mnie to cały czas zastanawia w relacji. Czy bierzemy pary typu (4,4) czy pary
które
"z góry należą do okręgu dla danego r".
11 paź 12:25
Adamm:
@ite, PW oczywiście nie ma w tym przypadku racji (odnośnie zwrotności)
relacja, jak zauważyłaś, nie jest zwrotna
PW ma rację co do symetryczności
Relacja nie jest również przeciwzwrotna, bo istnieją punkty na prostej y=x, które
przecinają ten zbiór.
Relacja jest antysymetryczna jedynie dla r=0.
nie jest przeciwsymetryczna (jest symetryczna)
x2+y2=r2 ∧ y2+z2=r2 ⇒ x=z lub x=−z
Relacja jest przechodnia jedynie gdy r=0
spójna oczywiście nie jest, nawet przy mocniejszym warunku spójności (czyli xRy lub yRx lub
x=y)
11 paź 14:11
ite:
dla r=0 ta relacja jest relacją równoważności ?
11 paź 14:16
Adamm:
Nie
11 paź 14:17
PW: Macie rację, ze zwrotnością wykonałem coś dziwnego (zapomniałem o kiwantyfikatorze).
11 paź 14:17