matematykaszkolna.pl
Badanie własności relacji Witold: Określ własności relacji 𝑄 ⊂ 𝑅2 zdefiniowanej: 𝑅 = {(𝑥,𝑦) | 𝑥2 + 𝑦2 = 𝑟2) dla zadanego 𝑟 ∈ 𝑅. Mam pytanie jak to wgl ruszyć Gdy chcę sprawdzić zwrotność (xRx)⇔(x2+x2=r2)⇒2x2=r2 i co dalej co to dla mnie oznacza. I jak mam zinterpretować r ( dla zadanego r ) ? wybieram dowolne 𝑟 ∈ 𝑅 ? Będę wdzięczny za każdą pomoc emotka
11 paź 00:50
PW: Określenie "dla zadanego r" oznacza, że r jest pewną ustaloną liczbą rzeczywistą (nieważne jaką, ale podczas rozwiązywania zadania niezmienną). Oczywiście przyjmiemy r≠0, gdyż dla r=0 jedyną parą spełniającą relację byłaby (0, 0). Geometrycznie spełnianie relacji przez parę (x, y) oznacza, że punkt P=(x,y) należy do okręgu o promieniu r. Oczywiście relacja jest zwrotna: − jeżeli (x, x)∊Q, to (x, x)∊Q i symetryczna: − jeżeli (x, y)∊Q, to (y, x)∊Q, co wynika z przemienności dodawania w zbiorze liczb rzeczywistych. (x2+y2=r2 ) ⇒ (y2+x2=r2)
11 paź 08:56
Witold: Nie za bardzo rozumiem zwrotności tutaj. Mam rozumieć że po prostu rozpatrujemy wszystkie punkty na okręgu o zadanym promieniu. Więc jeśli r=4 to punkt np (4,0) spełnia relację to też punkt (0,4) też spełnia tą relację ? Mam pytanie dotyczące Przechodniości (xRy)∧(yRx)⇒(xRz) ⇔ (x2+y2=r2)∧(y2+z2=r2)⇒(x2+z2=r2)⇔(y2=r2−x2)∧(x2=z2)⇒ (x2+x2=r2) nie jest przechodnia ? i spójności (xRy)∨(yRx)⇔(x2+y2=r2)∨(y2+x2=r2) i co dalej ?
11 paź 11:05
ite: @PW czy zwrotność relacji Q⊂R2 nie musi oznaczać, że ∀(x∊R) x2+x2=r2 czyli każda para (x,x) ma należeć do relacji Q ? czy wystarczy taka implikacja jak podałeś? bo wtedy (impilkacja) to chyba każda relacja byłaby zwrotna?
11 paź 11:55
ite: niezręcznie sformułowałam pytanie, spróbuję na przykładzie jeśli tak jak przyjął Witold r=4, to pary np. (0,4), (0,−4), (4,0), (−4,0), (2,−2), (−2,−2), (15, −1) należą do relacji Q, więc i pary (4,4) czy (15,15) musiałyby należeć do Q żeby relacja była zwrotna? więc zwrotna nie jest czy wystarczy taka implikacja jak podałeś? i wtedy relacja Q jest zwrotna
11 paź 12:10
Witold: @ite właśnie też mnie to cały czas zastanawia w relacji. Czy bierzemy pary typu (4,4) czy pary które "z góry należą do okręgu dla danego r".
11 paź 12:25
Adamm: @ite, PW oczywiście nie ma w tym przypadku racji (odnośnie zwrotności) relacja, jak zauważyłaś, nie jest zwrotna PW ma rację co do symetryczności Relacja nie jest również przeciwzwrotna, bo istnieją punkty na prostej y=x, które przecinają ten zbiór. Relacja jest antysymetryczna jedynie dla r=0. nie jest przeciwsymetryczna (jest symetryczna) x2+y2=r2 ∧ y2+z2=r2 ⇒ x=z lub x=−z Relacja jest przechodnia jedynie gdy r=0 spójna oczywiście nie jest, nawet przy mocniejszym warunku spójności (czyli xRy lub yRx lub x=y)
11 paź 14:11
ite: dla r=0 ta relacja jest relacją równoważności ?
11 paź 14:16
Adamm: Nie
11 paź 14:17
PW: Macie rację, ze zwrotnością wykonałem coś dziwnego (zapomniałem o kiwantyfikatorze).
11 paź 14:17