jak to zrobić
zad: Na ciało działają dwie siły. Siła F1 ma wartość F1= 7 N i jest skierowana pod kątem 40
stopni względem osi x . Druga siła F2 ma wartość F2=5 N i zwrot zgodny ze zwrotem osi y .
Wyznaczyć graficznie i algebraicznie wartość oraz kierunek siły wypadkowej.
10 paź 23:49
mat: F1x=F1cos40
F1y=F1sin40
Wypadkowa ma składowe:
Fx=F1x
Fy=F1y+F2
Jej wartość to F=√Fx2+Fy2
10 paź 23:52
zad: wynik 10,90 ?
11 paź 00:07
mat: F
x=7*0.7660444≈5.36
F
y=7*0.6427876+5≈4.5+5=9.5
F≈
√118.98=10.91
tak
11 paź 00:13
zad: Bardzo dziękuje za pomoc.
11 paź 00:16