Udowodnić nierówność z logarytmami
WeraX: Udowodnić,że log(10,a)+log(a,10) ≥ 2 dla a>1
10 paź 23:36
mat: | | 1 | | 1 | |
log10a+loga10=log10a+ |
| =x+ |
| |
| | log10a | | x | |
gdzie x=log
10a
zauważmy, że x>0 bo a>1
| | 1 | |
wystarczy więc pokazać, że x+ |
| ≥2 dla x>0 |
| | x | |
x
2+1≥2x⇔x
2−2x+1≥0⇔(x−1)
2≥−0
10 paź 23:48
PW: Wiadomo, że
a więc przy odpowiednim podstawieniu badana nierówność ma postać
Nierówność ta jest prawdziwa dla wszystkich x >0, a tak u nas jest, gdyż dla a > 1
log
10(a) = x > 0 .
10 paź 23:49
PW: Nie widziałem, byłeś o minutę szybszy
10 paź 23:50
mat: nic sie nie dzieje, jak przeczyta dwa razy to moze lepiej zrozumie
10 paź 23:53
Eta:
loga>0 i log
a10>0 dla a>1
z nierówności między średnimi am−gm
| loga+loga10 | |
| ≥ √loga*loga10=1 |
| 2 | |
to loga+log
a10≥2 dla a>1
c.n.w
10 paź 23:56
WeraX: Dzięki wszystkim
11 paź 00:17