Funkcja f(x)
TwojaStaraSzafa: Funkcja f(x) dana jest wzorem y=3x2−1.
a). wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x) i naszkicuj jej wykres
b). sprawdź rachunkowo, czy punkt A(−2,−1) należy do wykresu funkcji f(x)
c). wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale <−2,4).
Proszę o pomoc.
10 paź 22:03
Jolanta: najlepiej skorzystać ze wzoru (a−b)(a+b)=a2−b2
y=3x2−1=(√3x−1)(√3x+1)
y=0
(√3x−1)(√3x+1)=0
x=√3 x=−√3
b)podstaw za x −2 a za y −1 i zobacz czy sie zgadza lewa strona z prawa
c)podstaw x=−2 wylicz y
podstaw x=4 wylicz y
policz y dla wierzchołka
10 paź 22:10
TwojaStaraSzafa: dziękuję bd próbować.
10 paź 22:13
Jolanta: czego nie rozumiesz ?
10 paź 22:17