Twierdzenie o elemencie pochłaniającym
Matex: Potrzebuje udowodnić takie twierdzenie: „element pichłaniający jest tylko jeden „
Wiem że elementem pochłaniającym jest tylko 0, ale nie mam pojęcia jak to udowodnić
Np fakt iż w zbiorze z działaniem istnieje tylko jedna jedynka udowadnialiśmy przez
zaprzeczenie że istnieją 2 czyli:
e1≠e2
e2=e1*e2=e1
Więc e2=e1
Być może twierdzenie o 1 elemencie będzie trzeba udowodnić w podobny sposób, ale nie wiem jak
się za to zabrać, proszę o pomoc i z góry dziękuje
10 paź 21:30
Bleee:
Dokładnie tak samo wykazujesz
10 paź 21:34
,: Może np. jakoś tak.
Przypuśćmy, że x jest elementem pochłaniającym i nie jest zerem.
Istnieje więc element odwrotny x−1, że x−1*x = x* x−1 = 1
Weźmy jakiś element y z naszego zbioru.
x*y = 0 /x−1*
(x−1*x)*y = 0
1*y = 0
y = 0
Skoro tak to nasz zbiór jest jednoelementowy: {0}.
Ale nasz element pochłaniający x ≠ 0 powinien należeć do tego zbioru!
Sprzeczność kończy dowód.
13 paź 13:12