Ciagi
Krzysiek60 : dany jest ciag arytmetyczny
6, 9 ,12,15 ,18......
Ile conajmniej nalezy wziac wyrazow tego ciagu aby ich suma byla wieksza od 1111.
| | a1+an | | 2a1+(n−1)*r | | 2a1*n+n2−r*n | |
S= |
| *n = |
| *n= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
n
2+9n= 2222
n
2+9n−2222=0
Δ=−−− nie wychodzi mi calkowity pierwiastek z delty
10 paź 20:59
Leszek: Nie szkodzi , przeciez masz nierownosc , wiec rozwiaz ja i otrzymasz przedzial dla
liczb rzeczywistych i uwzglednij odpowiednie n naturalne nalezace do tego przedzialu !
10 paź 21:05
Maciess: | | 3n2+9n | |
S= |
| Policz, czy ja sie nie machnąłem. I z tego nierówność robisz |
| | 2 | |
10 paź 21:17
Krzysiek60 : n1= U{−9+√8969{2}≈42,852
czyli musze wziac conajmniej 43 wyrazy
Drugiego n nie liczylem bo wyjdzie ujemny
Dzieki za podpowiedz
10 paź 21:18
Bleee: Krzysiek masz błąd:
(n−1)*r*n = n2*r − nr
10 paź 21:20
Bleee:
Wiec suma napisana przez Maciess jest poprawna
10 paź 21:20
Krzysiek60 : Ty masz dobrze . To ja sie machnalem . tak jest jak sie liczy w pamieci
10 paź 21:22
Krzysiek60 : Dobry wieczor
Blee
10 paź 21:23
Bleee:
Dobry dobry.... pozdrowienia z Teneryfy
10 paź 21:24
Mila:
Teneryfa sławna z powodu katastrofy lotniczej.
Gorąco tam teraz?
10 paź 22:31
Bleee:
Milus... Właśnie siedzę na lotnisku ( od lat loty międzynarodowe nie obsługuje tamto lotnisko).
Maksymalnie w okolicach 30, w nocy spada do dramatycznych 22

no i słońce nawala jak szalone

Ja poleciałem z kobieta, ojciec popatrzył i lecą za tydzień

Wcześniej było tak samo jak lecialem na Feurtaventure
11 paź 11:58
Bleee:
Tyle że ja byłem na południu wyspy... Na północy jest zawsze o parę stopni chlodniej
11 paź 12:02