matematykaszkolna.pl
a Helena Paździochowa: Sprawdź czy określone w zbiorze wszystkich dodatnich liczb rzeczywistych działanie dwuargumentowe * jest łączne,przemienne i ma element neutralny jeśli x*y=9log3{x}+log3{y}
10 paź 20:56
Helena Paździochowa: od razu mówię że nie wiem jak na komputerze pisać logarytmy także w razie czego przeczytam ten wykładnik:,,log przy podstawie 3 z x dodać log przy podstawie 3 z y"
10 paź 20:59
Leszek: Po przeksztalceniu : x*y = x2*y2 , wykorzystalem wzory : P = 32*log3x * 32*log3y = 3log3x2 * 3log3y2
10 paź 21:02
Helena Paździochowa: ale co z elementem neutralnym? o to mi najbardziej się rozchodzi
10 paź 21:08
Helena Paździochowa: W odp.jest napisane że nie ma elementu neutralnego ale dlaczego?
11 paź 07:44
PW: Gdyby istniał element neutralny e, to dla każdej y musiałoby być e•y = e2•y2 − to jest zwykłe równanie z dwiema niewiadomymi rzeczywistymi i zwykłym mnożeniem "•" − jedyną liczbą e spełniającą to równanie dla wszystkich y jest e=0. Jednak w definicji działania "*" zastrzeżono, że tworzą ją tylko pary liczb dodatnich (bo x i y są argumentami logarytmu), co oznacza że element neutralny nie istnieje.
11 paź 09:12
Adamm: Widzę że jest tutaj nieporozumienie jeśli chodzi o nasze działanie, i mnożenie. Więc będę oznaczał nasze działanie przez Δ. Jak zauważył Leszek, xΔy=x2y2. Oczywiste że xΔy=yΔx Załóżmy że istnieje element e, taki że xΔe = x dla każdego x∊R+ x2e2 = x e=1/x, ale e ma być dobry dla każdego x, więc taki element nie istnieje Łączność też nie zachodzi (xΔy)Δz = x4y4z2, ale xΔ(yΔz) = x2y4z4 x4y4z2 = x2y4z4 ⇔ x = z nie jest więc tak, że dla dowolnych x, y, z, działanie jest łączne
11 paź 13:43
PW: Nie było żadnego nieporozumienia. Autor zadania oznaczył to działanie gwiazdką, więc po co wprowadzasz nowe oznaczenie? Ja w ogóle tej gwiazdki nie używałem, od razu zapisałem spełnianie relacji za pomocą zwykłego mnożenia "•".
11 paź 14:12
Adamm: e•y = e2•y2 to wyjaśnij mi tą równość
11 paź 14:13
Adamm: A wprowadzam nowe oznaczanie żeby mi się nie myliło z mnożeniem
11 paź 14:16
PW: Masz rację, tak to jest gdy się chce w pamięci rozwiązać nie zapisując po drodze . Miało być e*y=y (tu działanie autora) e2•y2=y (tu już zwykłe mnożenie) i stwierdzenie, że nie ma liczby innej oprócz e=0, która spełniałaby to równanie dla wszystkich y..
11 paź 14:30
Helena Paździochowa: Adamm ale dlaczego e jest dobry dla każdej DODATNIEJ liczby rzeczywistej?
11 paź 16:25
Helena Paździochowa: nie jest chciałam napisać
11 paź 16:25
Adamm: bo dla każdej liczby dodatniej x, dostaniemy różny e a kwantyfikatory mają być ∃e∊R+x∊R+ xΔe = x a nie na odwrót
11 paź 16:59
Helena Paździochowa: no ale właśnie dla każdego dodatniego x istnieje element neutralny postaci e=1/√x ,e będzie wtedy też dodatnie emotkaA w podręczniku napisali że nie ma elementu neutralnego i nadal nie rozumiem dlaczego
11 paź 22:15
Adamm: Czytałaś w ogóle co napisałem, czy jak?
11 paź 22:18
Adamm:yx ⇒ ∀xy ale nie na odwrót
11 paź 22:20
Helena Paździochowa: no tak ale przecież jak weźmiemy np.załóżmy nawet 2 to otrzymamy e=1/2 albo dla 4 będzie e=1/2 czyli będzie takie e należące do dodatnich liczb R
11 paź 22:45
PW: Heleno, element neutralny ma być wspólny dla wszystkich x, a nie dobierany doraźnie (czytaj uważnie definicję elementu neutralnego).
12 paź 01:13