a
Helena Paździochowa: Sprawdź czy określone w zbiorze wszystkich dodatnich liczb rzeczywistych działanie
dwuargumentowe * jest łączne,przemienne i ma element neutralny jeśli x*y=9log3{x}+log3{y}
10 paź 20:56
Helena Paździochowa: od razu mówię że nie wiem jak na komputerze pisać logarytmy także w razie czego przeczytam ten
wykładnik:,,log przy podstawie 3 z x dodać log przy podstawie 3 z y"
10 paź 20:59
Leszek: Po przeksztalceniu : x*y = x2*y2 , wykorzystalem wzory :
P = 32*log3x * 32*log3y = 3log3x2 * 3log3y2
10 paź 21:02
Helena Paździochowa: ale co z elementem neutralnym? o to mi najbardziej się rozchodzi
10 paź 21:08
Helena Paździochowa: W odp.jest napisane że nie ma elementu neutralnego ale dlaczego?
11 paź 07:44
PW: Gdyby istniał element neutralny e, to dla każdej y musiałoby być
e•y = e2•y2
− to jest zwykłe równanie z dwiema niewiadomymi rzeczywistymi i zwykłym mnożeniem "•" − jedyną
liczbą e spełniającą to równanie dla wszystkich y jest e=0.
Jednak w definicji działania "*" zastrzeżono, że tworzą ją tylko pary liczb dodatnich (bo x i y
są argumentami logarytmu), co oznacza że element neutralny nie istnieje.
11 paź 09:12
Adamm:
Widzę że jest tutaj nieporozumienie jeśli chodzi o nasze działanie, i mnożenie. Więc będę
oznaczał nasze działanie przez Δ.
Jak zauważył Leszek, xΔy=x2y2. Oczywiste że xΔy=yΔx
Załóżmy że istnieje element e, taki że
xΔe = x dla każdego x∊R+
x2e2 = x
e=1/√x, ale e ma być dobry dla każdego x, więc taki element nie istnieje
Łączność też nie zachodzi
(xΔy)Δz = x4y4z2, ale xΔ(yΔz) = x2y4z4
x4y4z2 = x2y4z4
⇔
x = z
nie jest więc tak, że dla dowolnych x, y, z, działanie jest łączne
11 paź 13:43
PW: Nie było żadnego nieporozumienia. Autor zadania oznaczył to działanie gwiazdką, więc po co
wprowadzasz nowe oznaczenie? Ja w ogóle tej gwiazdki nie używałem, od razu zapisałem
spełnianie relacji za pomocą zwykłego mnożenia "•".
11 paź 14:12
Adamm:
e•y = e2•y2
to wyjaśnij mi tą równość
11 paź 14:13
Adamm:
A wprowadzam nowe oznaczanie żeby mi się nie myliło z mnożeniem
11 paź 14:16
PW: Masz rację, tak to jest gdy się chce w pamięci rozwiązać nie zapisując po drodze . Miało być
e*y=y (tu działanie autora)
e2•y2=y (tu już zwykłe mnożenie)
i stwierdzenie, że nie ma liczby innej oprócz e=0, która spełniałaby to równanie dla
wszystkich y..
11 paź 14:30
Helena Paździochowa: Adamm ale dlaczego e jest dobry dla każdej DODATNIEJ liczby rzeczywistej?
11 paź 16:25
Helena Paździochowa: nie jest chciałam napisać
11 paź 16:25
Adamm:
bo dla każdej liczby dodatniej x, dostaniemy różny e
a kwantyfikatory mają być
∃e∊R+ ∀x∊R+ xΔe = x
a nie na odwrót
11 paź 16:59
Helena Paździochowa: no ale właśnie dla każdego dodatniego x istnieje element neutralny postaci e=1/√x ,e będzie
wtedy też dodatnie

A w podręczniku napisali że nie ma elementu neutralnego i nadal nie
rozumiem dlaczego
11 paź 22:15
Adamm:
Czytałaś w ogóle co napisałem, czy jak?
11 paź 22:18
Adamm:
∃y∀x ⇒ ∀x∃y
ale nie na odwrót
11 paź 22:20
Helena Paździochowa: no tak ale przecież jak weźmiemy np.załóżmy nawet 2 to otrzymamy e=1/√2 albo dla 4 będzie
e=1/2 czyli będzie takie e należące do dodatnich liczb R
11 paź 22:45
PW: Heleno, element neutralny ma być wspólny dla wszystkich x, a nie dobierany doraźnie
(czytaj uważnie definicję elementu neutralnego).
12 paź 01:13