nierówności wielomianowe
lox: Rozwiąż nierówności.
a) x4 − x3 − 7x2 + x + 6 ≥ 0
b) x4 − x3 + 2x − 1 < 0
c) x4 − 5x3 + 10x2 − 8x > 0
d) x4 − x3 + 2x − 1 < 0
Proszę bo kompletnie tego nie rozumiem. Mamy wypisywać jakieś krotności, dzielić przez
dwumiany, potem zaznaczać na osi jakoś dziwnie sinusoidalnie, nigdy nie wiem kiedy od dołu a
kiedy od góry.. i pisać wynik....
10 paź 20:43
10 paź 21:25
Jolanta: sprawdzam dzielniki liczby 6 ,dla którego z nich wynik =0
W(1)=1−1−7+1+6=0 czyli wielomian dzieli sie przez x−1
x
3 −7x−6
x
4−x
3−7x
2+x+6 : (x−1)
−x
4+x
3
−7x
2+x
7x
2−7x
−6x+6
6x−6
x
3−7x−6=0 dla x=−2
x
2−2x−3
x
3−7x−6 : (x+2)
−x
3−2x
2
−2x
2−7x
2x
2+4x
−3x−6
3x+6
x
2−2x−3=0
Δ=b
2−4ac=4+12=16
x
2=3
miejsca zerowe wielomianu 1, −2 , −1 ,3
zaznaczasz je na osi i rysujesz od prawej strony z góry ponieważ przy najwyższej potedze jest
plus x
4
pierwiastki nie powtarzają sie więc przechodzisz na drugą stronę osi .patrzysz gdzie wykres
jest na i nad osią
10 paź 21:49
Mila:

Schemat Hornera:
x
4 − x
3 − 7x
2 + x + 6 ≥ 0
W(1)=1−1−7+1+6=0
schemat Hornera: x=1
1 −1 −7 1 6
1 0 −7 −6 0
x
4−x
3−7x+x+6=(x−1)*(x
3−7x−6)
P(x)=x
3−7x−6
P(1)=1−7−6≠0
P(−1)=−1+7−6=0 ⇔P(x) dzieli się przez x+1
1 0 −7 −6 x=−1
1 −1 −6 0
P(x)=x
2−x−6
x
2−x−6=0
Δ=25
x=−2 lub x=3
x∊{−2,−1,1,3}
współczynnik przy x
4
a=1>0 zaczynamy rysować falę od góry
Odp:
x∊(−
∞,−2>∪<−1,1>∪<3,
∞)
10 paź 22:20