Ciagi
Krzysiek60 : czy ciag o wyrazie ogolnym a
n= ln n jest ciagiem arytmetycznym ?
a
n+1= ln (n+1)
| | n+1 | | 1 | |
ln (n+1)− ln n = ln |
| = ln (1+ |
| ) |
| | n | | n | |
jak to zinterpretowac ?
10 paź 20:32
the foxi:
ciąg an jest ciągiem arytmetcznym, gdy jego różnica nie jest funkcją zależną od n, czyli jest
stała
u Ciebie różnica zależy od n, więc ciąg nie jest arytmetyczny
10 paź 20:33
Leszek: Dla kazdego n jest to inna wartosc , wiec nie jest to ciag arytmetyczny !
10 paź 20:35
Krzysiek60 : Dobrze
10 paź 20:35