dzielenie wielomianów
Zrozpaczona: Dane są wielomiany f(x)= x³ − 3x² − 4x +5 oraz g(x)= x − 5 . Znajdź wielomiany h(x) oraz r(x)
takie że f(x)=g(x)*h(x)+r(x) i st r(x)< st g(x). Rozwiązanie sprawdzić.
Wyszło mi że h(x) czyli wynik dzielenia wynosi x2 +2x − 4
a r(X) czyli reszta −> −5
jak to sprawdzić? jest to w ogóle dobrze?
:(
10 paź 19:24
Bleee:
Wymnoz g(x) *h(x) i dodaj r(x) i sprawdź czy wyjdzie f(x)
Sprawdzasz tak jak się sprawdzał przy pisemnym dzielenia liczb
10 paź 19:30
Bleee:
I jest źle
Winno być x2 +2x +6, a reszta wtedy to +35
10 paź 19:33