proszę o rozwiązanie
Anna: dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb ( x, y ) spełniająca
nierówność x + y ≥1
x + my = 2
m x − y = 4
jest to układ równań
10 paź 19:14
Krzysiek60 : Proponuje metode wyznacznikowa
W≠0
liczysz Wx i Wy potem x i y i rozwiazujesz nierownosc
10 paź 19:17
the foxi:
W=−1−m
2
W
x=−2−4m
W
y=4−2m
| | Wx | | −2−4m | | −2(2m+1) | | 2m+1 | |
x= |
| = |
| = |
| =2* |
| |
| | W | | −1−m2 | | −(m2+1) | | m2+1 | |
| | Wy | | 4−2m | |
y= |
| = |
| =... dokończ |
| | W | | −1−m2 | |
podstaw wyliczone wartości do danej nierówności i ją rozwiąż

pamiętaj o dziedzinie, dzielimy przez mianownik, który może się wyzerować!
10 paź 19:19
Anna: dziękuję
10 paź 19:50