Dowód - indukcja
Satan: Mam za zadanie przeprowadzić dowód za pomocą indukcji matematycznej.
Dla każdej liczby naturalnej n zachodzi nierówność:
10n < 2
n + 25
1° Sprawdzam dla n = 1:
L = 10
P = 2 + 25 = 27
L < P
2° Dla dowolnego n ∊ ℕ zachodzi nierówność:
10n < 2
n + 25
Udowodnimy wówczas, że:
10(n+1) < 2
n + 1 + 25
L = 10(n+1) = 10n + 10 < 2
n + 25 + 10 < 2
n+1 + 25 dla n ≥ 4
I teraz jestem pogubiony. Mam sprawdzać osobne przypadki dla n = 2, n = 3?
Wydaje mi się, że skoro mam z tym problem, to nie do końca pojąłem indukcję. Proszę o jakieś
wytłumaczenie na tym, bądź innym przykładzie