układ równań
Ewa : | ⎧ | x−|y−4|=4 | |
| ⎩ | |x−3|+|y−4|=3 |
|
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Mam kilka tego typu przykładów do zrobienia i nie wiem jak się za to zabrać.
Ważne, żeby były wszystkie potrzebne założenia...
10 paź 18:57
ICSP: Dodaj równania stronami.
10 paź 18:58
Adamm:
z pierwszego
x≥4
skąd |x−3| = x−3
x−|y−4| = 4
x+|y−4| = 6
⇒
x=5
|y−4|=1
10 paź 18:59
the foxi:
x=4−|y−4|
dla y<4: x=4−(4−y)=y
dla y≥4: 4−(y−4)=−y+8
i podstaw do drugiego równania
10 paź 19:00
the foxi:
hmm, racja, lepiej dodać stronami...
10 paź 19:00
Ewa : Dzięuję bardzo
10 paź 19:10