Prosta nierówność trygonometryczna
Aga: Proste nierówności trygonometryczne
Czy mógłby mi ktoś dobrze rozpisać taki przykład?
sin(pi/6−x)>= −√3\2 w przedziale <−pi,2pi>
10 paź 18:36
PW: Matematycy nie znają pojęcia "rozpisać". W dziedzinie muzyki jestem ignorantem, ale słyszałem,
że można utwór rozpisać na poszczególne grupy instrumentów (partytura?). Ten dyrygent to ma
ręce pełne roboty, żeby wszystko zgrać w czasie.
ta−da−da−dam (trąby)
ta−da−da−dam (trąby i kotły jednocześnie)
ta−da−da−dam−da−dam (smyczkowe)
10 paź 19:02
Mizia: Dziękuję za twoją nieocenioną pomoc i zaangażowanie w pomoc drugiej osobie.
10 paź 19:05
PW: Mizia, ty jeteś Aga obrażona, czy wypowiadasz sią w imienu uciśnionych? Sama
"rozpisz".
10 paź 19:12
Mizia: Nie jestem obrażona. Prosiłam o pomoc, a ty potraktowałeś mnie ironicznie, łapiąc za słówka.
10 paź 20:02
Janek191:
10 paź 20:08
Leszek: Mozna takie nierownosci rozwiazywac :
Niech y = π/6 − x
wowczas : sin y ≥ −√3/2
I na podstawie zasadniczego wykresu dla funkcji f(y) = sin y obliczamy przedzialy dla y ,
i nastepnie wracamy do zmiennej x , powodzenia !
10 paź 20:15
Mila:

zał.
x∊<−π,2π>
| | π | | −√3 | |
−sin(x− |
| )≥ |
| /*(−1) |
| | 6 | | 2 | |
Najpierw rozwiązujemy w przedziale <−π,π>
| | π | | π | | 2π | | π | | π | |
−π+2kπ≤(x− |
| )≤ |
| +2kπ lub |
| +2kπ≤(x− |
| )≤π+2kπ /+ |
| |
| | 6 | | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
| | 5π | | π | | 5π | | 7π | |
− |
| +2kπ≤x≤ |
| +2kπ lub |
| +2kπ≤x≤ |
| +2kπ |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 6 | |
Teraz postawiamy kolejno za k liczby całkowite i sprawdzamy, czy czy mieścimy się
w podanym przedziale
k=0
| | 5π | | π | | 5π | | 7π | |
(1) − |
| ≤x≤ |
| lub (2) |
| ≤x≤ |
| zgadza się |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 6 | |
k=1
| | 7π | |
(3) |
| ≤x≤2π ( tylko dotąd można wg zał.) lub to już nie pasuje , przekroczone 2π |
| | 6 | |
Teraz k=−1
| | 17π | | 3π | |
− |
| ≤x≤− |
| nic nie pasuje przekroczona dziedzina |
| | 6 | | 2 | |
| | −7π | | 5π | | 5π | |
lub |
| ≤x≤− |
| stąd mamy: (4) −π≤x≤− |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
"Łączymy" przedziały ( najlepiej zaznacz na osi, jeśli będą kłopoty, to narysuję)
(1) i (4) oraz (2) i (3)
======================
10 paź 20:44