Zadanie
Katee: Wykaż, że równanie √log(sinx)= 0,01 nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych
10 paź 18:14
Bleee:
Należy zauważyć ze:
log(sinx) ≤ 0
10 paź 18:27
Katee: Niestety niewiele mi to mówi
10 paź 19:57
PW: Na początku zawsze ustalamy dziedzinę.
W tym zadaniu jest tak paskudnie, że dziedzina jest zbiorem jednopunktowym (jeśli brać tylko
x∊<0 2π>)..
Żeby obliczyć log(sinx) musielibyśmy wziąć przede wszystkim sinx >0 (bo logarytm jest
zdefiniowany tylko dla dodatnich argumentów.)
To jednak nie wystarczy, bo sinx≤1 dla wszystkich x, zaś logarytm z liczby mniejszej niż 1 jest
ujemny. A pierwiastek z liczby ujemnej nie istnieje. Wobec tego jedynym punktem dziedziny jest
taki x, dla którego sinx = 1, wtedy log(sinx) = 0 i √log(sinx) = 0.
Lewa strona równa 0, prawa równa 0,01 − rozwiązań nie ma. Skoro nie ma na przedziale <0,2π), to
nie ma w ogóle (okresowość funkcji sinus).
Blee zapisał to co istotne w tej gadaninie:
sinx ≤ 1,
a więc log(sinx) ≤ 0
(o ile istnieje). \Wobec tego
√log(sinx)
ma sens tylko gdy sinx=1 i tedy lewa strona
√log(1)=√0=0.
10 paź 20:18
PW: Na początku zawsze ustalamy dziedzinę.
W tym zadaniu jest tak paskudnie, że dziedzina jest zbiorem jednopunktowym (jeśli brać tylko
x∊<0 2π>)..
Żeby obliczyć log(sinx) musielibyśmy wziąć przede wszystkim sinx >0 (bo logarytm jest
zdefiniowany tylko dla dodatnich argumentów.)
To jednak nie wystarczy, bo sinx≤1 dla wszystkich x, zaś logarytm z liczby mniejszej niż 1 jest
ujemny. A pierwiastek z liczby ujemnej nie istnieje. Wobec tego jedynym punktem dziedziny jest
taki x, dla którego sinx = 1, wtedy log(sinx) = 0 i √log(sinx) = 0.
Lewa strona równa 0, prawa równa 0,01 − rozwiązań nie ma. Skoro nie ma na przedziale <0,2π), to
nie ma w ogóle (okresowość funkcji sinus).
Blee zapisał to co istotne w tej gadaninie:
sinx ≤ 1,
a więc log(sinx) ≤ 0
(o ile istnieje). \Wobec tego
√log(sinx)
ma sens tylko gdy sinx=1 i tedy lewa strona
√log(1)=√0=0.
10 paź 20:18