forma zapisu
gość : Klamra z n warunkami to znak i czy lub pomiędzy nimi?
10 paź 18:10
Adamm:
"i" czyli koniunkcja
10 paź 18:11
gość : Dziękuję
10 paź 18:12
PW: Dla równań klamra oznacza koniunkcję (wszystkie równania połączone spójnikami "i").
Jeżeli mówisz o "warunkach", a nie o równaniach, to pewnie mamy do czynienia ze złożoną
definicją funkcji, przykład:
| | ⎧ | x−3 dla x≥0 | |
| f(x) = | ⎨ | | ,
|
| | ⎩ | −x2 dla x<0 | |
wtedy trzeba to rozumieć jako alternatywę rozłączną − funkcja ma "dwa przepisy", x−3 albo −x
2,
zależy w jakim przedziale jest x.
10 paź 18:24
Adamm:
powiedziałbym że też koniunkcja
(x≥0 ⇒ f(x)=x−3) ∧ (x<0 ⇒ f(x)=−x2)
10 paź 18:29
PW: Ha, robi się problem logiczny z niejasno zadanego pytania

Ja takie sklejenie funkcji rozumiem bardziej "literacko":
Przepis na funkcję jest "alternatywny", dany dwoma różnymi wzorami. Chcesz obliczyć wartość
funkcji − zobacz w którym przedziale jest x i oblicz wedle jednego
albo drugiego wzoru.
Specjalnie piszę "albo", nie "lub".
10 paź 18:39