Oblicz granicę ciągów.
Gregory:
a)
n→
∞
b)
n→
∞
c)
lim [5+(−1)
n]
n
n→
∞
11 lut 17:59
Gregory: POMOOOOCYYYYY! HEHEHE
11 lut 18:22
Libero: Przykład a)
lim n→∞ (2n/4n + 5n/4n)/(1 + 3n/4n) = lim n→∞((2/4)n + (5/4)n)/(1 + (3/4)n) = ∞/1 = ∞
11 lut 18:41
Gregory: dziękuję !
11 lut 18:51
Eta:
b)
po wyłączeniu n z licznika i mianownika ( n sie skróci
otrzymasz :
w liczniku (1+
6n)
2*[(1+
6nn]
4
w mianowniku ( 1+
3n)
2*[(1+
3n)
n]
4
lim(1+
an)
n= e
a i z pierwszych nawiasów i wliczniku i w mianowniku lim= 1
| | 1*(e6)4 | |
więc liman= |
| = e12 |
| | 1*(e3)4 | |
11 lut 19:08
Gregory: niech ktoś pomoże z podpunktem C)
16 lut 12:00