Liczba rozwiązań układu równań
Indor: Hej, kolejne pytanko o liczbę rozwiązań:
x1+x2+x3=3
x3=5
(a−8)x2=9
Jeżeli a=8 układ jest sprzeczny (brak rozwiązań), natomiast jeśli a≠8 układ określamy
niesprzecznym i... ile rozwiązań? Jedno czy wiele?
10 paź 17:50
Adamm:
x2 = 9/(a−8)
x3 = 5
x1 = 3−x2−x3
10 paź 18:02
Indor: Trzy rozwiązania?
10 paź 18:09
Adamm:
nie
10 paź 18:14
Indor: Jedno, wspólny punkt przecięcia trzech prostych/płaszczyzn?
10 paź 18:48
Adamm:
płaszczyzn
ale interpretacja geometryczna nie ma większego znaczenia
10 paź 18:52
Indor: Zgadzam się, nie potrzebujemy teraz płaszczyzn. Dzięki
10 paź 18:56