Relacje i klasy równoważności
Ola: Relacja równoważności i klasy równoważności − help!
Jestem na 1 roku i babeczka po wykładzie zadała nam zadanie, którego treść jest następująca
Wyznaczyć [a] względem relacji =3 (znak równości to tak naprawdę trzy kreski)
[0]=
[1]=
[2]=
[3]=
[4]=
Wytlumaczy to ktoś?
10 paź 17:33
Adamm:
≡3
przystawanie modulo 3
t. j.
dla dowolnych a, b∊Z
a ≡3 b ⇔ 3|(a−b)
10 paź 17:38
Ola: Czyli klasy równoważności 0 i 3 oraz 1 i 4 są takie same? Jak to przedstawić graficznie?
10 paź 18:14
też_babeczka:
jeżeli a ∊ℕ to w relacji przystawanie modulo 3
[0]=[3]={0,3,6,9,...}
[1]=[4]={1,4,7,10,...}
[2]=[5]={2,5,8,...}
10 paź 19:11