Ddd
Helena Paździoch owa: Wykaz INDUKCYJNIE że dla n>=1 liczba n5−n jest podzielna przez 10
10 paź 16:13
Adamm:
p − pierwsze
p|n
p−n
dla n=1
n
p−n = 0
dla n,
p|n
p−n
| | | |
(n+1)p−n−1 = np−n + ∑k=1p−1 nk | |
| | |
skąd
p|(n+1)
p−n−1 dla każdego n≥1
10 paź 16:21
Blee:
serio ?
1) n=1
1
5 − 1 = 0 = 10*0
2) n=k
k
5 − k = 10j
3) n = k+1
| | | | | | | | | |
(k+1)5 − (k+1) = ( k5 + | k4 + | k3 + | k2 + | k + 1) − (k+1) = |
| | | | | |
= k
5 − k + 5*(k
4 + 2k
3 + 2k
3 + k) = // z (2) // = 10j + 10k
3 + 10k
2 + 5(k
4+k) =
= 10(j + k
3 + k
2) + 5k*(k
3+1) = 10(j + k
3 + k
2) + 5k(k+1)*(k
2 − k + 1)
króciutki opis potrzebny i
c.n.w.
10 paź 16:22
Adamm:
skąd
p|(n+1)p−n−1
i stąd dopiero
p|np−n dla każdego n≥1
10 paź 16:22