Postać schodkowa układu równań
Indor: Hej, poddaję się z rozwiązaniem zadania. Proszę o pomoc:
Zapisz w postaci schodkowej układ równań i rozwiąż:
−x3+2x4=5
−x2+2x3−x4=0
2x1−x2=0
−x1+2x2−x3=0
Proszę o pomoc. Kilka razy rozwiązywałem, za każdym razem nie zgadzało się sprawdzenie. Będę
wdzięczny za krótki opis rozwiązania, ponieważ nie wiem, gdzie popełniam błąd.
10 paź 15:20
Adamm:
0 0 −1 2 5
0 −1 2 −1 0
2 −1 0 0 0
−1 2 −1 0 0
W3 → W3+2W4
0 0 −1 2 5
0 −1 2 −1 0
0 3 −2 0 0
−1 2 −1 0 0
W3 → W3+3W2
0 0 −1 2 5
0 −1 2 −1 0
0 0 4 −3 0
−1 2 −1 0 0
W3 → W3+4W1
0 0 −1 2 5
0 −1 2 −1 0
0 0 0 5 20
−1 2 −1 0 0
W4 ⇔ W1
W4 ⇔ W3
−1 2 −1 0 0
0 −1 2 −1 0
0 0 −1 2 5
0 0 0 5 20
W1 → −W1
W2 → −W2
W3 → −W3
W4 → (1/5)W4
1 −2 1 0 0
0 1 −2 1 0
0 0 1 −2 −5
0 0 0 1 4
10 paź 15:38
Indor: Nie powinienem uporządkować na początku? W sensie: przestawić równań, np. ostatnie na początek?
PS − Mógłbym prosić o rozwiązywanie bez macierzy?
10 paź 15:55
Blee:
Po co ? Nie musisz tego robić
Bez macierzy? Znaczy o jaki sposób Ci konkretnie chodzi?
Powyższy sposób jest najczęściej wybierany bo nie wymaga znajomości żadnych skomplikowanych
wzorów
10 paź 16:04
Blee:
A skoro sam rozwiązywałeś/−aś to napisz nam to rozwiązanie, sprawdzimy i ewentualnie poprawimy.
10 paź 16:05
Indor: Przestawiam, by uzyskać estetyczne schodki:
1) −x1+2x2−x3=0 /*2
2x1−x2=0
Zostaje:
−x1+2x2−x3=0
3x2−2x3=0
2) −x2+2x3−x4=0 /*3
3x2−2x3=0
Zostaje:
−x1+2x2−x3=0
3x2−2x3=0
4x3−3x4=0
3) −x3+2x4=5 /*4
4x3−3x4=0
Ostatecznie:
−x1+2x2−x3=0
3x2−2x3=0
4x3−3x4=0
5x4=5
10 paź 16:52
Indor: Po podstawieniu nie zgadzają się wyniki w sprawdzeniu; teraz widzę, że nie zgadzają się wyniki
z rozwiązaniem Adamma.
10 paź 16:53
jc: Powinno wyjść 1,2,3,4.
10 paź 17:00
Indor: Oooo, już wyszło mi:
−x
1+2x
2−x
3=0 /*2
2x
1−x
2=0
−x
2+2x
3−x
4=0
−x
3+2x
4=5
Ostatecznie:
−x
1+2x
2−x
3=0
3x
2−2x
3=0
10 paź 17:14
Indor: Co wykonałem niepoprawnie w pierwszym rozwiązaniu?
10 paź 17:15
Indor: Nikt nie wskaże błędu?
10 paź 22:10