równanie różniczkowe
student: Wyznaczyć rozwiązania ogólne poniższych równań o zmiennych rozdzielonych
lub sprowadzalnych do równań o zmiennych rozdzielonych. Jeżeli to
możliwe podać rozwiązanie w postaci jawnej.
y
y'=
+e do potęgi −y/x
x
Ktoś mi pomoże, bo tylko tego nie wiem jak policzyć
10 paź 11:00
piotr: podstaw
y
t =
x
⇒
y = t x
dy
dt
= x
+ t
dx
dx
⇒
dt
x
+ t = t + e−t
dx
⇒
dt
x
= e−t
dx
dx
etdt =
x
i całkujesz
10 paź 11:49
piotr: po scałkowaniu
et = lnx +C
⇒
t = ln(lnx + C)
y/x = ln(lnx + C)
y = x ln(lnx + C)