1 dodać pierwiastek z pięciu, podzielić przez 1 odjąć pierwiastek z 5
Wasloso: Witam czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak po kolei obliczyć takie zadanie? Bardzo proszę o pomoc
(1+√5) : (1−√5)
10 paź 06:58
jc:
| 1+√5 | | (1+√5)2 | | 6+2√5 | | 3+√5 | |
| = |
| = |
| = − |
| , |
| 1−√5 | | (1+√5)(1−√5) | | −4 | | 2 | |
choć ja bym nie przekształcał. Lewa strona wygląda lepiej.
10 paź 07:08
Jolanta: jeżeli w mianowniku masz dodawanie lub odejmowannie liczby i pierwiastka korzystasz ze wzoru
(a−b)*(a+b)=a
2−b
2
| | 3 | | 3 | | 3(a+b) | | 3*(a+b) | |
np |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 3−√2 | | a−b | | (a−b)*(a+b) | | a2−b2 | |
| 3*(3+√2) | | 9+3√2 | | 9+3√2 | |
| = |
| = |
| |
| (3−√2)*(3+√2 | | 32−(√2)2 | | 7 | |
10 paź 09:02