Kombinatoryka
Ania: Rozwiąż równanie
2*V n−5 po n = 3V* n−4 po n−2
Przepraszam za zapis, proszę o pomoc
9 paź 23:45
a7: a możesz naisać słownie co chciałaś zapisać, albo coś, żeby było wiadomo o co chodzi, bo mi
np.trudno się domyślić
10 paź 00:12
iteRacj@:
2*Vnn−5=3*Vn−2n−4 ? ?
10 paź 00:21
a7: 2n!/(n−5)!=3(n−2)!/(n−4)!
i teraz liczymy silnie nam się skrócą i zostaje (moim zdaniem)
2(n−4)(n−3)(n−2)(n−1)n=3(n−3)(n−2)
zostaje
2(n−4)(n−1)n=3
teraz wymnażamy i zostaje
2n3−8n2+8n−3=0
i niestety nie bardzo wiem czy dobrze, bo nie wychodzi ładna liczba
10 paź 00:31
a7: sprawdziłam wzór i widze, że tu bzdury napisałm, soryy
10 paź 00:38
a7: 2(n!)/5!=3(n−2)!/2!
(n−2)!(n−1)n*2=[3(n−2)!*2*3*4*5]/2
(n−1)n=180
n2−n−180=0
i teraz wychodzi n=15
10 paź 00:48
a7: przepraszam znów coś źle policzyłam chyba za późna godzina i brak podstawowych umiejętności
rachunkowych, przepraszam
10 paź 00:52
a7: n!=3(n−2)!*30
n
2−n−90=0
Δ=361
√Δ=19
n=10
teraz się wszystko powinno zgadzać
10 paź 01:16