Oblicz objętość basenu
pakoob: Długość basenu hotelowego jest o 75% większa od szerokości, a głębokość o 10 m mniejsza od
szerokości. Oblicz wymiary tego basenu, wiedząc, że po wlaniu 3780 hektolitrów wody tafla wody
znajduje się 50 cm poniżej krawędzi basenu.
9 paź 23:24
a7: x− szer. basenu w m,
1,75x − długość basenu w m
1,75x−10,5 wysokość wody w basenie, (w metrach), basen ma wys o 0,5 m większą
x*1,75x* (1,75x−10,5) =378 (m
3)
i wyliczamy x
9 paź 23:54
a7: x≈14,66
10 paź 00:05
a7: x≈7,95 (obliczone w geogebrze)
10 paź 01:49
Bleee:
a7 mały błąd masz na początku − − − głębokość jest o 10m mniejsza od szerokości czyli od x
10 paź 12:27
piotr: x − szerokość
7/4x2(x−21/2)=378
⇒
x = 12
10 paź 12:49