wyznacz zbiory, naszkicuj zbiory
studenciak: 1)Wyznacz zbiory A∪B, A∩B , A\B, B\A,A`, gdy A={x: x∊(−2,0> ⋁ x∊<3,5>} B=<−1,4)
2)Naszkicuj zbiory A,B, A∪B, A∩B,A\B,B\A, gdy A={(x,y)∊RxR x2+y2≤4} B={(x,y)∊RxR x2−x<0}
9 paź 22:31
studenciak: 2) Zbiór A będzie to okrąg o r=2 i środku S, zbiór B nie wiem jak naszkicować
9 paź 22:34
studenciak: Środku S(0,0)
9 paź 22:34
a7:
wpisujemy we wzór funkcji
https://www.geogebra.org/graphing
lub tradycyjnie rysujemy parabolę, miejsca zerowe to 0 i 1 wyznaczamy wierzchołek (w połowie
między 0 i 1) i robimy szkic
9 paź 22:52
a7: zbiór A to będzie koło (okrąg "zapełniony")
9 paź 22:57
studenciak: ta strona geogebra to do podpunktu 2 ?
9 paź 23:09
a7: to znaczy napisałeś, że nie wiesz jak narysować, a na geogebrze można np. rysować funkcje
natomiast zbiór B z punktu 2. to będzie chyba ścięta parabola poniżej osi OX
9 paź 23:21
iteRacj@:
a drugi element pary (x,y) w zbiorze B ? nie jest pominięte coś przy przepisywaniu
B={(x,y)∊RxR x2−x<0} ?
9 paź 23:26
a7:

nie umiem tu szkicować paraboli,, B to chyba ten ścięty kawałek paraboli
A∪B to będzie całe koło
A∩B to będzie sam scięty kawałek paraboli bez osi OX ( bo był znak < a nie ≤)
9 paź 23:27
a7: 1) rysujemy oś zaznaczamy przedziały i robimy po kolei ich sumę, część wspólną, różnicę itd.
9 paź 23:38
9 paź 23:52
a7: tak widzę,ale jak już zawuażyłaś y było nie zdefiniowane i trochę tak sobie dopowiedziałam, a
studenciak się do tej pory nie wypowiedział w sprawie zdefiniowania y−greków dla zbioru B w
podpunkcie 2.
10 paź 00:15