Dla jakich wartości parametrów a i b wielomiany są sobie równe
WeraX: Dla jakich wartości parametrów a i b wielomiany są sobie równe:
P(x)=(a+7)x3+(2b+c)x2−x+4
Q(x)=(a+1)x4+2bx3+7x2−x+3a−b+c
Próbowałam coś tutaj podziałać i wyszło mi a −1 ,b 3 ,c 1 ale potem sprzeczność przy x0.
9 paź 22:18
Krzysiek60 : a+1=0
a+7= 2b
2b+c= 7
3a−b+c=4
9 paź 22:41
a7: mi też wyszła sprzeczność, gdyż obliczone −3a−b+c są różne od 4, także potwierdzam u mnie też
sprzeczność
9 paź 22:44
Jolanta: a+7=2b
2b+c=7
3a−b+c=4
a+1=0
a=−1
6=2b
b=3
c=1 tak mi wyszło
9 paź 22:44
a7: @Jolanta, ale 3a−b+c powinno wyjść 4 , a wychodzi −5
9 paź 22:56
Jolanta: zgadza się sprzeczność
10 paź 08:42