Mam problem
Mat: | | x2 + y2 | |
Witam. Czy da się jakoś sprowadzić wyrażenie |
| do postaci sumy dwóch kwadratów? |
| | 2 | |
Przy założeniu, że x,y są naturalne.
9 paź 22:16
Mat: Edit: Do postaci sumy dwóch kwadratów liczb naturalnych
9 paź 22:20
!: w ogólności nie, bo jak wezmę
| | 12+12 | |
jeżeli naturalne bez zera, to: x = 1, y = 1 to mam |
| =1, 1 = 02 + 12, ale zero nie |
| | 2 | |
jest w naturalnych
| | 0+12 | | 1 | |
jeżeli zero jest w naturalnych to wezmę x = 0, y = 1, wtedy |
| = |
| to już samo nie |
| | 2 | | 2 | |
jest naturalne,
więc nie może być sumą naturalnych, a więc też ich kwadratów
Jeżeli x, y muszą być większe niż 1, to np.:
x = 2, y = 3 da nienaturalną, bo (9+4)/2=13/2
9 paź 22:25
a7: x=y=0 spełnia

0 jest przecież liczbą naturalną
9 paź 22:32
!: @a7
Pewnie wiele można pokazać przypadków x, y dla których rozkład jest możliwy, ale nie dla
wszystkich x, y naturalnych jest możliwy.
9 paź 22:36
a7: własnie się zastanawiam czy dla jakichkolwiek innych jest możliwy i chyba nie
9 paź 22:40
a7:
x
2=2a
2
x=a
√2
więc chyba dla żadnej innej opcji niż dla dwóch zer nie będzie to spełnione
9 paź 22:42
!: Jeżeli dopuszczamy zera to wystarczy wziąć dowolne dwie takie same liczby naturalne
(a2+a2)/2=a2=a2+02
9 paź 23:03
!: Na pewno trzeba też odrzucić wszelkie pary parzysta−nieparzysta, bo dają niecałkowite wyniki
(bo sumy kwadratów w liczniku wychodzą nieparzyste)
9 paź 23:06
!: Można spróbować udowodnić, że jeżeli weźmie się naturalne bez zera to taki rozkład zawsze NIE
istnieje.
Jeszcze planuję popróbować numerycznie zobaczyć jak to się zachowuje ale to już nie teraz.
10 paź 00:02
!: Trochę jeszcze spróbowałem i jednak tak nie jest. Tzn. np. jest
(x2+y2)/2=k2+l2
dla:
x , y , k , l
1 , 3 , 2 , 1
1 , 5 , 1 , 2
10,8 , 9 , 1
i inne
10 paź 00:24
a7: wow

, fajne,
10 paź 00:35
Adam:
x=y, to mamy trójkę Pitagorejską, których jak wiadomo jest nieskończenie wiele
10 paź 07:55