Funkcje, miejsca zerowe
wojtylll: Wyznacz te wartości m, dla którego miejsce zerowe funkcji f(x) = |m+1| x − m +2 jest liczbą
większą od −3
Nie chcę rozwiązania, chcę tylko wiedzieć w jaki sposób to trzeba zacząć
9 paź 21:38
9 paź 21:39
a7: trzeba zaćząć od definicji wartości bezwględnej
9 paź 21:40
a7:
| | ⎧ | (m+1)x −m+2 gdy m+1≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | (−m−1)x−m−2 gdy m+1<0 |
|
9 paź 21:42
a7: rozpatrujemy więc dwa przypadki
9 paź 21:43
a7: 1. m≥−1
(m+1)x −m+2 =0
x=(m−2)/(m+1)
musimy rozwiązać
(m−2)/(m+1)>−3
gdy wyznaczymy m szukamy części wspólnej z m≥1 i mamy odpowiedź dla tego przypadku
i rozpatrujemy drugi przypadek analogicznie, po czym sumujemy obie odpowiedzi, i to (ta suma)
będzie odpowiedzią do zadania
9 paź 21:47
a7: 1. przypadek daje
m−2/(m+1)+3>0 zał m≠−1
po obliczeniach wyszło mi
m>1 czyli m∊(1,∞)
2. przypadek (tam była pomyłka przy rozpisywaniu warttości bezwględnej) m<−1
(−m−1)x−m+2=0
x=(2−m)/(m+1)
(2−m)/(m+1) >3 zał m≠−1, zaznaczamy na osi miejsca zerowe i sparwdzamy znak podstawiając
liczbę z przedziału
i wychodzi
m∊(−1, (−1/4)) części wspólnej z m<−1 nie ma więc m∊∅
jeśli nie ma błędów obliczeniowych, (a pewnie są) to odpowiedź jest, że m∊(1,∞)
9 paź 22:05
Eta:
dla m> −1 m−2+3(m+1)>0 ⇒ m>−1/4 i m>−1
m>−1
dla m<−1 m−2+3(−m−1)>0 ⇒ m< −5/2 i m<−1
m<−5/2
Odp:
m∊(−∞, −5/2) U(−1, ∞)
9 paź 22:49