Rozłóż wielomian na czynniki liniowe: x^6-x^5-13x^4+x^3+12x^2
pakoob: Rozłóż wielomian na czynniki liniowe: x
6−x
5−13x
4+x
3+12x
2
Moje rozwiązanie:
(x
5−13x
3−12x
2)(x−1)
(x
4−x
3−12x
2)(x+1)(x−1)
x
2(x+3)(x−4)(x+1)(x−1)
i zostaje czynnik kwadratowy, z którym nie wiem co zrobić
9 paź 21:09
Mila:
x6−x5−13x4+x3+12x2=
=x2*(x4−x3−13x2+x+12)=x*x*(x−1)*(x+1)*(x+3)*(x−4)
9 paź 21:25
the foxi:
x
2=(x−0)
2
nie powinieneś nic robić, jego da się "rozłożyć" tylko na x*x − ale po co?
9 paź 21:26
Janek191:
Jest dobrze. x2 = x*x
9 paź 21:28