Postać parametryczna prostej
Satan: Dobrze rozumuję? W równaniu parametrycznym prostej mamy:
(x, y) = (x0, y0) + t*(x1, y1)
Gdzie:
x0, y0 są współrzędnymi punktu leżącym na prostej
x1, y1 tworzą wektor kierunkowy prostej
I załóżmy, że na prostej leżą dwa punkty, więc wektor stworzony przez te dwa punkty jest
wektorem kierunkowym, tak?
Dajmy na to:
A = (xA, yA)
B = (xB, yB)
Więc wektor kierunkowy to (xB − xA, yB − yA)?
9 paź 20:59
jc: Tak.
(x,y)=A + t(B−A)
9 paź 21:04
Satan: Okej, dziękuję
9 paź 21:17