Dla następujących działań ...
xyz: Proszę was o rozwiązanie tego zadania <3
Dla następujących działań w zbiorze R sprawdź, czy to działanie jest łączne, przemienne,
posiada element neutralny, element pochłaniający.
a) max(a,y)
b) średnia(x,y)
c) x o y = x2 + y2
d) x o y = (x+2)3y
e) x o y =x2y2
9 paź 20:47
xyz: up
9 paź 21:00
!: Z czym masz problem?
Łączność: X o (Y o Z) = (X o Y) o Z
Przemienność: X o Y = Y o X
Element neutralny N, dla każdego X mamy: N o X = X o N = X
Element pochłaniający to zdaje się takie P, że:
dla każdego X mamy: P o X = P
I sprawdzaj po kolei czy warunki zachodzą
9 paź 21:50
Janek191:
Np.
c) x o y = x2 + y2 = y2 + x2 = y o x przemienność
(x o y) o z = ( x2 + y2) o z = (x2 + y2)2 + z2 = x4 + 2 x2 y2 + y4 + z2
oraz
x o ( y o z) = x o ( y2 + z2) = x2 + ( y2 + z2)2 = x2 + y4 + 2 y2 z2 + z4
Nie jest łączne
9 paź 21:53