trygonometria
Karol: Rozwiąż równania
a) cos2x = cosx
b) sinx = sin2x
| | 2kπ | |
dlaczego w a) odpowiedzią jest tylko x = |
| |
| | 3 | |
| | π + 2kπ | |
a w b) odpowiedzi są dwie x= 2kπ v x = |
| ? |
| | 3 | |
9 paź 20:36
Tadeusz:
jak je rozwiążesz to może się wyjasni
9 paź 20:40
Tadeusz:
b)
2sinxcosx−sinx=0
sinx(2cosx−1)=0
i chyba juz widzisz ... tylko zapisz porządnie odpowiedź
9 paź 20:42
Karol: rozwiązałem i w a) wyszło mi
| | 2kπ | |
x = 2kπ v x = |
| a w odpowiedziach jest tylko jedna odpowiedź i nie wiem gdzie popełniam |
| | 3 | |
bład
9 paź 20:42
Janek191:

a)
9 paź 21:39
grzest:
Nie popełniasz błędu. Zauważ, że dla k=3m, drugie rozwiązanie pokrywa się z pierwszym.
9 paź 21:50