dowód
sd: dowiedz uzywajac tylko aksjomatow ciala ze:
ab=(−a)*(−b)
chcialem zrobic tak
ab=ab /*1
1*ab=1*ab
(−1)*(−1)*ab=ab
(−1)*a*(−1)*b=ab
(−a)*(−b)=ab
nie wiem jak wyjasnic tylko czesc (−1)*(−1)=1 wiem ze to smiesznie wyglada ale musze to
wytlumaczyc,
jakich aksjomatow uzyc? reszte krokow nie wytlumaczylem ale wiem wiec tylko z tamtym mam
problem
dziekuje z gory
9 paź 20:12
jc:
0+0=0
a0+a0=a(0+0)=a0
a0=0
ab + a(−b)=a(b+(−b))=a0=0
ab = − ( a(−b) )
(a+(−a))(−b)=0(−b)=0
Z drugiej strony
(a+(−a))(−b)=a(−b)+(−a)(−b)
Dlatego (−a)(−b)=−(a(−b)).
Porównując stwierdzamy, że (−a)(−b)=ab.
9 paź 20:32