rozwiąż rownanie w zbiorze liczb zespolonych
rivit: (z
2)
6 = −8 * z * |z| * z
2
z
2 to sprzężenie
Proszę o rozwiązanie
9 paź 18:49
PW: Tak ma być?
(z̅)6=−8z •|z|•z̅
9 paź 19:04
rivit: Dokladnie tak, jak tu sie sprzezenie robi bo nie moge znalezc nawet w innych, chyba ze
przeoczylem z
9 paź 19:08
PW: Trzeba za pomocą programu Charmap (Tablica znaków) z zestawu Microsoft Sans Serif skopiować
znak Combining Overlay i tutaj wkleic po "z".
9 paź 19:15
rivit: Czaje,
wiesz może jak to rozwiązać?
9 paź 19:16
PW: Wskazówka:
zz̅ = |z|2
9 paź 19:19
Mila:
z
* − z sprzężone
(z
*)
6=−8*z*z
* *|z|
(z
*)
6=−8|z|
3
z=r*e
iφ
r
6*e
−6iφ=8e
iπ*r
3
r>0 i 0≤φ<2π
r
6=8r
3 i −6φ=π+2kπ
| | π | | 2π | |
r=0 lub r=2, φ=− |
| − |
| , k=−1,−2,−3,−4,−5,−6 |
| | 6 | | 6 | |
z∊{0, 2i,−2i,
√3+i,
√3−i,−
√3+i,−
√3−i}
posprawdzaj te wynki
9 paź 19:21
rivit: Wyniki dobre

A dlaczego nie mogę cześci rzeczywistych porównać w ten sposob?
r
6 = −8*r
3
Wiem, że wtedy r = 0, bo r= − 2 nie moze byc, ale dlaczego tak jest, że muszę ten minus
zamieniać na e
πi
9 paź 19:52
Mila:

z=−8
arg(−8)=π
z=8*e
iπ
9 paź 19:59
PW: (z̅)
6 = −8|z|
3
(z̅)
6 = (−2|z|)
3
Jest oczywiste, że z
0=0 jest jednym z rozwiązań. Dla pozostałych z można wykonać dzielenie:
tak więc liczby postaci
tworzą pierwiastek trzeciego stopnia z jedności, czyli
| | z̅2 | | z̅2 | | z̅2 | |
|
| =1 lub |
| =i lub |
| =−i. |
| | −2|z| | | −2|z| | | −2|z| | |
Te równania można rozwiązać bez używania postaci trygonoimetrycznej uzyskując wyniki podane
przez
Milę.
Pokażę na przykładzie pierwszego:
(1) z̅
2=−2|z|
− prawa strona jest liczbą rzeczywistą ujemną, zatem z̅ musi mieć postać "czysto urojoną" − dla
pewnej rzeczywistej b jest
z̅=−bi
i (1) przyjmuje postać
−b
2=−2
√b2,
skąd
|b|=2
b=−2 lub b=2,
co oznacza że rozwiązaniami (1) są
z
1=−2i, z
2=2i.
Pewnie to trwa dłużej, ale da się rozwiązać podstawieniem z=a+bi stosowanym chętnie przez
początkujących.
10 paź 18:07