Stała Plancka h
XD: Mam takie zadanko:
sprawdź, że stała Plancka h ma jednostkę momentu pędu.
Niezbyt wiem nawet za co się zabrać. Czy ktoś powie?
9 paź 18:38
mzz: stałą plancka ma jednostkę J*s czyli kg*m2/s, moment pędu to rxp, czyli jednostką również
będzie kg*m2/s
9 paź 18:59
XD: Dzięki
9 paź 19:18
mzz: x to iloczyn wektorowy jak coś oczywiście
9 paź 19:28
Leszek: Najpierw nalezaloby wykazac w jakich jednostkach okreslamy stala Plancka , zawsze
trzeba korzystac z podstawowych zaleznosci czyli ze wzoru Plancka
E= h f ⇔ E= hc/λ ⇒ h= E λ/c , czyli ( h ) = ( J m/m/s ) = ( J s) ⇔ ( h) = ( kg m2/s)
9 paź 20:04
XD: dzięki Wam
9 paź 20:36