sin
mięsozkebaba:

Szybkie pytanie z trygonometrii
| | 1 | |
Mam y=sinx i chcę obliczyć dla jakich x funkcja sinus przyjmuje wartość y1= |
| . |
| | 2 | |
| | π | | π | |
Czy to prawda, że x1= |
| , a x2=π− |
| ? |
| | 6 | | 6 | |
9 paź 17:12
mięsozkebaba: Gdzie x1 i x2, to odległość tych punktów od początku układu współrzędnych
9 paź 17:14
Krzysiek60 : To napisz rozwiazana rownania elementarnego
sinx=a ?
9 paź 17:26
mzz: tak tylko pamiętaj, że to funkcja okresowa, więc w obu przypadkach +2kπ
9 paź 17:26