Przedyskutuj ilość rozwiązań układu z niewiadomymi x i y
ala: Przedyskutuj ilość rozwiązań układu z niewiadomymi x i y
iteRacj@:
nie mam pomysłu jak zapisać ale to są wyznaczniki:
W= |0 k| = pk
|p −1|
W
x= |m k| = −m−3k
|3 −1|
W
y= |0 m| = pm
|p 3|
1/ jeśli pk≠0 czyli p≠0 i k≠0 to układ jest oznaczony
2/ gdy pk=0 to mamy przypadki
a/ p=0 (więc W
y=0 i W=0) i −m−3k=0 to układ nieoznaczony
b/ p=0 (więc W
y=0 i W=0) i −m−3k≠0 to układ sprzeczny
c/ k=0 i m=0 to układ nieoznaczony
d/ k=0 i m≠0 to układ sprzeczny